مقالات

جی پی اس چیست و چگونه کار می کند؟ توضیح کامل با تصویر

پیدا کردن مسیر حرکت و آدرس هیچ زمانی به سادگی امروز نبوده است. بسیاری از افراد در پیدا کردن آدرس های ناآشنا مشکل دارند. اما دیگر این کار به کمک گوشی های هوشمند، کار سختی نیست. حتی اگر وسط کویر لوت باشیم!

در این مقاله قصد داریم طرز کار سیستم جی پی اس (gps) را با هم بررسی کنیم تا متوجه شویم که روش کار آن چقدر با چیزی که در ذهن ما وجود دارد فرق می کند. نحوه عملکرد و طرز کار جی پی اس بسیار جالب است.

زمانی که متوجه شدیم جی پی اس چگونه کار می کند به سراغ جزییات بیشتری خواهیم رفت. مثل اینکه چه سیستم های جایگزینی برای جی پی اس وجود دارد؟ جی پی اس توسط چه سازمان یا شرکتی کنترل می شود؟ در کل کره زمین قابل دسترس هست یا نه؟ مهم ترین کاربرد جی پی اس چیست؟

پس تا انتهای این مقاله با ای نیوز مدیا همراه باشید.

جی پی اس (GPS) چیست؟

پروژه سیستم موقعیت یابی جهانی یا GPS (Global positioning system) در سال 1973 توسط وزارت دفاع آمریکا آغاز شد. کلیت این پروژه به این شکل است که تعدادی ماهواره اطراف زمین گردش می کنند و اطلاعات خودشان را به سمت زمین ارسال و میلیارد ها گیرنده هستند که این اطلاعات را دریافت می کنند. در این بین چند مرکز کنترل زمینی هم وجود دارد که اصلی ترین آن همان وزارت دفاع آمریکا است.

ماهواره های سیستم جی پی اس در مدار زمین

اولین ماهواره سال 1978 پرتاب شد و بعد از آن تا سال 1993 طول کشید تا تعداد ماهواره ها به 24 عدد برسد و عملکرد این سیستم تقریبا کامل شود. اما این سیستم آن زمان همانند الان برای عموم در دسترس نبود و ابتدا فقط در اختیار نیروی های نظامی آمریکا و بعد از آن در دهه 80 به صورت محدود، که دقت کمتری هم داشت، در اختیار عموم قرار داده شد.

سپس در سال 2000 به صورت رایگان عمومی شد. در حال حاضر تعداد 30 عدد ماهواره جی پی اس فعال حول سیاره ما، زمین در حال گردش هستند. در ادامه بیشتر در مورد این ماهواره ها صحبت خواهیم کرد.

نظامیان مشغول استفاده از سیستم جی پی اس

جی پی اس (GPS) چگونه کار می کند؟

برای درک روش کار جی پی اس با یک مثال ساده شروع می کنیم. فرض کنید آدرس موقعیت مکانی که در حال حاضر آنجا هستید را نمی دانید. فقط یک نقشه دارید و هیچ ایده ای هم برای دانستن موقعیت مکانی خودتان در ذهن ندارید.

برای کشف موقعیت مکانی خودتان مجبور هستید، از کسی سوال بپرسید که کجا هستید؟ فرضا پاسخ این شخص به شما این گونه است.
پاسخ: اینجا 400 کیلومتری تهران است.
سپس شما بر روی نقشه دایره ای به مرکزیت تهران و با شعاع 400 کیلومتر رسم می کنید. در این حالت شما دقیقا بر روی محیط این دایره قرار دارید و مقداری از سردرگمی بیرون می آیید. اما این اطلاعات کافی نیست.

دایره ای به شعاع 400 کیلومتر در نقشه ایران

برای اینکه دقیق تر متوجه شوید موقعیت مکانی شما کجاست از شخص دیگری سوال و این شخص به شما می گوید:
پاسخ: اینجا در 300 کیلومتری یزد قرار دارد.
پس روی نقشه، دایره دومی به مرکزیت یزد و با شعاع 300 کیلومتر رسم می کنید.

دو دایره بر روی نقشه ایران

در این حالت محل فعلی شما با توجه به اطلاعاتی که جمع آوری کرده اید، یکی از دو نقطه ایست که در آن مکان دایره ها با هم برخورد داشته اند. چون ویژگی این دو نقطه این است که 400 کیلومتر از تهران و 300 کیلومتر از یزد فاصله دارند. در نتیجه شما یا در اصفهان و یا در جنوب سمنان هستید. اما همچنان نمی دانید که کدام یک از این دو نقطه موقعیت فعلی شما را نشان می دهد.

محل بر خورد دو دایره بر روی نقشه ایران

چاره ای ندارید تا از نفر سومی بپرسید و این شخص به شما می گوید:
پاسخ: اینجا 500 کیلومتری اهواز است.
وقت آن است بر روی نقشه دایره سوم را به مرکزیت اهواز و به شعاع 500 کیلومتری رسم کنید.

محل برخورد این دایره با دو دایره قبلی در اصفهان قرار دارد. پس خیالتان راحت می شود که شما در اصفهان هستید. یعنی با سه سوال و پیدا کردن فاصله خودتان از سه نقطه، دقیقا می توانید متوجه شوید که در کجای نقشه قرار دارید.

سه دایره بر روی نقشه ایران

روشی که ما برای موقعیت یابی استفاده کرده ایم در ریاضی، سه گانه سازی یا Trilateration نام دارد. اساس کار سیستم GPS هم دقیقا به همین شکل است. کافیست به جای اشخاصی که از آن سوال می کردید ماهواره ها و به جای خودتان هم گیرنده جی پی اس را قرار دهید.

سه ماهواره در فضا و طرز کار سیستم GPS

تفاوت دیگر این است که ما در مثال آورده شده از دایره استفاده کردیم که حالت دو بعدی ایجاد می کرد اما در سیستم جی پی اس از کره استفاده می کنیم و حالت سه بعدی خواهیم داشت.

سیستم سه بعدی ماهواره های جی پی اس

گیرنده جی پی اس

گیرنده هم یک دستگاه الکترونیکی است که اندازه آن می تواند در حد یک دانه برنج یا به اندازه یک آنتن تلویزیون باشد. در حال حاضر تمام گوشی های هوشمند، گیرنده gps در آن ها تعبیه شده است. وظیفه این گیرنده فقط دریافت امواج رادیویی است، که از طرف ماهواره ها ارسال می شود. این گیرنده شبیه یک رادیو عمل می کند که فقط امواج را دریافت و هیچ نقش دیگری مبنی بر ارسال اطلاعات ندارد.

سمت چپ گیرنده جی پی اس کوچک و سمت راست گیرنده سیستم جی پی اس بزرگ

زمانی که شما سیستم موقعیت مکانی گوشی خودتان (location) را فعال می کنید، در این حالت گیرنده شروع به دریافت اطلاعات از ماهواره هایی که امواج رادیویی ارسال می کنند، می کند.

سمت چپ تصویر ماهواره جی پی اس و سمت راست تصویر گیرنده جی پی اس

زمانی که این گیرنده امواج ماهواره را دریافت می کند می تواند فاصله خودش تا ماهواره مورد نظر را محاسبه کند. اینکه دقیقا چگونه این فاصله محاسبه می شود را در ادامه توضیح خواهیم داد.

تصویر هنری از موقعیت گیرنده GPS بر روی کره زمین

گیرنده امواج اولین ماهواره را دریافت و سپس یک کره به مرکزیت آن ماهواره و شعاعی به اندازه فاصله گیرنده تا ماهواره در نظر می گیرد.

تصویر هنری از ماهواره سیستم جی پی اس بالای کره زمین

سپس به سراغ ماهواره دوم می رود، امواج آن را دریافت و فاصله را محاسبه می کند. برای این ماهواره هم مانند ماهواره اول شعاع و مسافت در نظر گرفته می شود.

تصویر هنری دو ماهواره سیستم جی پی اس بر فراز کره زمین

محل برخورد این دو کره یک دایره است که گیرنده متوجه می شود، روی این دایره قرار دارد.

محل بر خورد دو کره در نظر گرفته شده در سیستم ماهواره جی پی اس

سپس امواج ماهواره سوم را دریافت و باز هم یک کره به مرکزیت این ماهواره در نظر می گیرد. از برخورد کره سوم با دایره ایجاد شده دو نقطه حاصل می شود و گیرنده می داند بر روی یکی از این دو نقطه قرار گرفته است. اما همچنان نمی داند که کدام نقطه است و در کجا قرار دارد.

تصویر هنری از محل برخورد سه کره ایجاد شده توسط سه ماهواره سیستم جی پی اس

به سراغ ماهواره چهارم می رود و فاصله آن را محاسبه و کره چهارم را مجددا به مرکزیت این ماهواره ترسیم می کند. محل برخورد کره چهارم با سه کره قبلی فقط یک نقطه است. این نقطه دقیقا همان جایی است که گیرنده آنجا قرار دارد و گیرنده می داند که نسبت به این ماهواره در چه موقعیتی است.

محل برخورد کره چهارم در سیستم ماهواره جی پی اس

پس گیرنده با دانستن مکان هر چهار ماهواره خیلی راحت می تواند موقعیت مکانی خودش را هم به دست آورد.

تصویر هنری از محل قرار گیری 4 ماهواره در سیستم جی پی اس

تقویم گیرنده های جی پی اس

هر گیرنده جی پی اس، تقویمی درون خودش دارد که در این تقویم نوشته شده که، هر کدام از ماهواره ها در هر زمان، بالای کدام نقطه از زمین قرار گرفته اند. با استفاده از اطلاعات این تقویم می تواند موقعیت مکانی خودش، بر روی زمین را به دست آورد.

تقویم گیرنده جی پی اس

پس گیرنده gps با به دست آوردن موقعیت مکانی خودش توسط حداقل چهار ماهواره و با توجه به تقویمی که در اختیار دارد، متوجه می شود که این چهار ماهواره در کجای زمین قرار گرفته اند و در نهایت موقعیت دقیق خودش را به دست می آورد. همانطور که در مثال مربوط به نقشه، شما توانستید به کمک سه دایره موقعیت مکانی خودتان را به دست آورید.

تصویری هنری از محل برخورد کره های چهار ماهواره سیستم جی پی اس و مشخص شدن موقعیت گیرنده

البته سیستم جی پی اس حداقل به 4 ماهواره نیاز دارد. اما مدار این ماهواره ها طوری طراحی شده اند که معمولا در هر نقطه ای از زمین که قرار داشته باشید، بیشتر از 4 ماهواره در دسترس خواهد بود. هرچه قدر یک گیرنده با تعداد بیشتری از ماهواره ها ارتباط داشته باشد، دقیق تر می تواند محل خودش را محاسبه کند.

تصویر هنری از ماهواره های سیستم GPS که در مدار کره زمین قرار گرفته اند

شاید این سوال برای شما پیش بیاید که با 3 ماهواره هم می توان موقعیت مکانی گیرنده را به دست آورد. چون از دو نقطه ای که توسط 3 ماهواره حاصل می شود یکی از آن ها کیلومتر ها دور تر از زمین قرار دارد. پس آن نقطه نمی تواند موقعیت مکانی گیرنده بر روی زمین باشد.
این حرف زمانی درست است که سیستم جی پی اس فقط طول و عرض جغرافیایی گیرنده را مشخص کند در صورتی که ارتفاع آن از سطح زمین را هم برای اجسامی که در هوا هستند، مثل هواپیما و موشک را هم حساب می کند.

تصویر هنری از موقعیت یابی سیستم جی پی اس بر روی خشکی دریا و آسمان

نحوه محاسبه فاصله گیرنده تا ماهواره در سیستم جی پی اس

قبلا گفتیم که گیرنده جی پی اس با دریافت امواج رادیویی می تواند فاصله خودش تا ماهواره را محاسبه کند. اما اینکار چگونه انجام می شود؟ در واقع از طریق همان امواجی که ماهواره ها ارسال می کنند این کار انجام می شود.

تصویر هنری از دریافت و ارسال امواج ماهواره سیستم جی پی اس

این امواج اطلاعات مختلفی را با خودشان حمل می کنند. دقیقا مانند امواج رادیو و تلویزیون که اطلاعاتی حاوی صدا و تصویر را با خود دارند. یکی از این اطلاعات، الگوهای مشخصی هستند که درون گیرنده ها هم این الگو ها وجود دارند. این الگو ها در زمان های مشخصی توسط ماهواره ها تولید و گیرنده ها هم از این زمان، اطلاع دارند.

تصویر هنری از الگوهای موجود در ماهواره ها و گیرنده های سیستم جی پی اس

برای سنجیدن فاصله ماهواره تا گیرنده، در ابتدا یک الگو به کمک امواج رادیویی و با سرعت نور از سمت ماهواره به سمت گیرنده ارسال می شود. این الگو توسط گیرنده دریافت می شود و آن را با الگو خودش مقایسه می کند. و متوجه می شود که از نظر زمانی نسب به الگویی که درون خودش(گیرنده) وجود دارد، تاخیری وجود دارد. چرا که مدتی زمان برده تا این موج از ماهواره به سمت گیرنده روی زمین برسد.

تصویر هنری از زمان رسیدن الگو ارسالی از سمت ماهواره سیستم gps

پس به این نتیجه می رسد که از لحظه ای که این الگو توسط ماهواره منتشر شده تا زمان دریافت آن بر روی زمین مدتی طول کشیده است. گیرنده می داند که این امواج با سرعت نور منتشر می شوند. پس می تواند میزان فاصله خودش تا ماهواره را حساب کند.

اما نکته مهمی که در اینجا وجود دارد، این است که ساعت گیرنده دقیقا باید با ساعت ماهواره ها یکی باشد. این میزان دقت در حد نانو ثانیه باید باشد. تا میزان فاصله به درستی اندازه گیری شود.

تصویر هنری از یکسان بودن ساعت ماهواره با ساعت گیرنده جی پی اس

ساعت های اتمی می توانند چنین دقتی داشته باشند. اما بسیار گران قیمت و از نظر اندازه بزرگ هستند. و این امکان وجود ندارد که درون هر گیرنده ارزان قیمت جی پی اس یک ساعت اتمی تعبیه شود.

سمت چپ ساعت اتمی و سمت راست گیرنده جی پی اس

راه حلی که برای این مشکل پیدا کرده اند، این است که گیرنده ها با توجه به امواجی که از ماهواره ها دریافت می کنند، بتوانند ساعت خودشان را به طور دائم و با دقت بسیار بالا تنظیم کنند. یعنی به طور دائم از طریق امواجی که از ماهواره ها دریافت می کنند ساعت خودشان (گیرنده) را با ساعت ماهواره ها تنظیم می کنند.

تا اینجا ما خلاصه ای از نحوه کار سیستم جی پی اس ارائه کردیم و متوجه شدیم، این سیستم چگونه کار می کند. در ادامه به بررسی مسائل دیگری در مورد سیستم gps می پردازیم.

مسائل و مشکلات موجود در سیستم جی پی اس

ایجاد تغییر در امواج ارسالی

مسائل و مشکلات مختلفی باعث می شود که گیرنده های GPS نتوانند فاصله خودشان تا ماهواره ها را خیلی دقیق محاسبه کنند. یکی از این موارد این است که امواج ماهواره ها از لایه های مختلف اتمسفر زمین عبور می کنند که باعث ایجاد تغییر در این امواج ارسالی خواهد شد.

سیستم جی پی اس به این شکل طراحی شده است که این مسئله تغییر امواج را در محاسبات خود مد نظر داشته باشد. اما چون ماهواره ها در فاصله های مختلفی نسبت به گیرنده ها قرار می گیرند نمی توان خیلی دقیق این تفاوت ها را محاسبه کرد. به همین خاطر است که جی پی اس ممکن است تا چند متر خطا داشته باشد.

برخورد امواج با موانع مختلف

مسئله دیگری که وجود دارد این است که امواج ارسالی ماهواره ها در ابتدا ممکن است به یک شی مانند ساختمان، صخره و یا هر مورد دیگر برخورد داشته باشد. و بعد از آن به گیرنده جی پی اس برسد.

این برخورد امواج به موانع مختلف و سپس دریافت آن توسط گیرنده، باعث افزایش مدت زمان رسیدن امواج به گیرنده ها می شود. همین مورد باعث می شود تا موقعیت مکانی گیرنده به درستی تشخیص داده نشود.

تصویر هنری از برخورد امواج ماهواره های gps به ساختمان و دریافت آن توسط گیرنده gps

تغییر مسیر ماهواره ها

مسئله دیگر این است که ماهواره ها به دلایل مختلف مانند تاثیر گرانش زمین یا ماه، ممکن است مسیر حرکت آن ها کمی تغییر کند. یعنی بین مسیر واقعی ماهواره ها و مسیر موجود در تقویم ماهواره ها که در گیرنده های جی پی اس هم ذخیره شده است، اختلاف ایجاد شود.

سمت چپ مسیر حرکت ماهوار های GPS به دور زمین و تصویر سمت راست تقویم گیرنده ها gps

این تغییر مسیر ماهواره های جی پی اس باعث می شود، موقعیت مکانی که توسط سیستم جی پی اس به دست می آید، دقیق نباشد. برای حل این مشکل مراکز کنترلی در زمین وجود دارد که به طور دائم مسیر حرکت ماهواره ها را رصد و کنترل می کنند.
هر تغییری که در مدار ماهواره ها ایجاد می شود توسط موتور های جت که در هر ماهواره قرار دارد، اصلاح خواهد شد و ماهواره به مدار خود باز می گردد و تنظیم می شود.

تصویر هنری از موتور جت تعبیه شده در ماهواره gps

ایستگاه های کنترل که در مناطق مختلف ایجاد شده اند روزانه دو بار تمام ماهواره ها را چک می کنند که کاملا سالم باشند. کنترل مرکزی از ایستگاه کنترل مرکزی در پایگاه نیروی هوایی آمریکا در کلورادو اسپرینگز انجام می شود.

مراکز کنترل سیستم جی پی اس بر روی نقشه جهان

برای دریافت و ارسال اطلاعات به ماهواره ها هم از آنتن های رادیویی استفاده می شود. این موارد و بررسی ها باعث می شود تا دقت محاسبات سیستم جی پی اس در یک حد مطلوبی حفظ شود. البته که این دقت محاسبات به گیرنده ها هم بستگی دارد. باید بدانید که گیرنده هایی وجود دارند که نسبت به گیرنده های جی پی اس درون گوشی شما، دقت بسیار بالاتری دارند.

تصویر سمت چپ تصویری از نظامیان مرکز کنترل جی پی اس و تصویر سمت راست آنتن ماهواره ای

ایجاد اختلاف بین ساعت ماهواره با گیرنده

مشکل دیگری که وجود دارد این است که ماهواره ها با سرعتی حدود 4 کیلومتر بر ثانیه در فاصله 20 هزار کیلومتری از سطح زمین در مدار خود گردش می کنند. این باعث می شود تا رد پای نظریه نسبیت هم در سیستم جی پی اس دیده شود.

سرعت گردش و فاصله ماهواره سیستم جی پی اس از سطح زمین

قبلا اشاره کردیم که یکی بودن ساعت ماهواره ها با ساعت گیرنده ها بسیار مهم است. اما دو مسئله باعث ایجاد اختلاف بین ساعت ماهواره ها با ساعت گیرنده ها می شود.

یک مورد این است که ماهواره ها با سرعت بالایی نسبت به زمین حرکت می کنند و مورد دیگر هم این است که بخاطر فاصله زیادی که این ماهواره ها از سطح زمین دارند نیروی گرانش بسیار کمتری به آن ها وارد می شود.

سرعت حرکت ماهواره ها باعث می شود که روزانه زمان برای آن ها چیزی حدود 7 میکرو ثانیه نسبت به روی زمین کند تر بگذرد. و گرانش کمتر باعث می شود هر روز حدود 45 میکرو ثانیه زمان برای آن ها سریع تر نسبت به روی زمین بگذرد.

این دو عدد را که با هم ترکیب کنیم به این نتیجه می رسیم که ساعت ماهواره ها هر روز تقریبا 38 میکرو ثانیه با ساعت روی زمین اختلاف پیدا می کند. درست است که این عدد خیلی ناچیز است اما همین اختلاف ناچیز باعث می شود دقت موقعیت یابی از چند متر به چند کیلومتر افزایش پیدا کند. به همین، سیستم جی پی اس، این مورد را در محاسبات خودش در نظر می گیرد.

تاثیر نظریه نسبیت بر روی ساعت ماهواره ها نسبت به روی زمین

آیا جی پی اس به اینترنت نیاز دارد؟

سوال دیگری که وجود دارد این است که سیستم جی پی اس نیاز به اینترنت دارد با آفلاین هم کار می کند؟ باید بدانید که جی پی اس خودش هیچ نیازی به اینترنت ندارد. چون با ماهواره ها ارتباط برقرار می کند.

اما اینترنت باعث می شود که نقشه هایی که از جی پی اس استفاده می کنند کامل تر و بروز تر باشند. مثلا در مورد Google Maps اطلاعاتی مثل نزدیک ترین پمپ بنزین، رستوران، دانشگاه یا موارد دیگر از اینترنت دریافت می شوند. اما اطلاعاتی که از جی پی اس گرفته می شود فقط مشخص کننده موقعیت مکانی شما بر روی زمین است.

تصویر سمت چپ سیستم موقعیت یابی درون یک خودرو و تصویر سمت راست مکان یابی توسط گوگل مپث

کاربرد جی پی اس (gps)

کاربرد جی پی اس فقط محدود به آدرس یابی نمی شود و کاربرد های بسیاری دارد.

  • پیدا کردن وسیله دزدیده شده توسط سیستم جی پی اس
  • کنترل افراد مجرم توسط پلیس جهت خارج نشدن از محدوده ای مشخص
  • و …

کاربرد سیستم gps در پیدا کردن مجرمین، خودرو و اشیا دزدیده شده از جمله تلفن همراه

سوال دیگری که پیش می آید این است که با توجه به این که سیستم جی پی اس در اختیار وزارت دفاع امریکا است آیا می تواند هر زمانی که بخواهد این سیستم را از دسترس خارج کند؟

جواب این است که هر چند تاکنون این کار را انجام نداده، اما باید گفت هر زمانی که بخواهد می تواند این سیستم را از دسترس خارج کند.

به همین خاطر است که روسیه هم زمان با سیستم جی پی اس آمریکا سیستم مشابهی به نام GLONASS ایجاد کرده است. چین هم سیستم مشابهی به نام BEIDOU در دهه 1990 ساخته است. که در ابتدا فقط کشور چین و کشور های همسایه را پوشش می داده اما اکنون در تمام سطح کره زمین در دسترس است.

اتحادیه اروپا هم سیستمی به نام GALILEO طراحی کرده است و کشور هایی مانند هند و ژاپن هم سیستم موقعیت یابی خودشان را ساخته اند.

سمت چپ لوگو GLONASS تصویر وسط لوگو BEIDOU و تصویر سمت راست لوگو GALILEO

جمع بندی

انسان ها هزاران سال با نگاه کردن به خورشید و ماه و ستارگان موقعیت خودشان را پیدا می کردند. اما حالا هر کدام از ما یک سیستم موقعیت یابی دقیق در جیب خودمان داریم. نسل بعدی GPS که به GPS3 معروف است هنوز تکمیل نشده، اما قرار است دقتی در حدود 3 برابر دقت فعلی داشته باشد.

در این مقاله از ای نیوز مدیا سعی کردیم تا در مورد طرز کار سیستم GPS با شما صحبت کنیم. سوالات مختلفی را مطرح و در مورد مشکلات موجود در سیستم جی پی اس بحث کردیم. ممنون می شویم تا نظر خودتان را در قسمت کامنت ها با ما در میان بگذارید و اگر نکته ای می دانید که این مقاله کامل تر می کند حتما آن را برای ما کامنت کنید.

نوشته های مشابه

3 دیدگاه

  1. جی پی اس واقعا جالب کار میکنه مقاله شما هم کامل طرز کار جی پی اس گفته ممنونم بابت مقاله خوبتان خیلی واضح و ساده طرز کار جی پی اس رو نشون داادین

  2. چقدر جالب و آموزنده بود برای من. ممنون که این مطلب علمی رو اینقدر قابل درک برای عموم نوشتید.

    1. خواهش می کنم نظر لطف شماست. ممنون که وقت گذاشتید و مطالعه کردید و نظرتون را با ما به اشتراک گذاشتید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا