ژنراتور چیست و چگونه کار می کند | بررسی انواع ژنراتور ها
ژنراتور چیست و چگونه کار می کند | بررسی انواع ژنراتور ها




آشنایی با نحوه عملکرد ژنراتور
در جواب به سوال ژنراتور چگونه کار می کند باید گفت: ژنراتور به عنوان یک تبدیل کننده انرژی می تواند برق را با استفاده از انرژی مکانیکی تولید کند. البته باید بدانید که یک ژنراتور نمی تواند برق تولید کند، این دستگاه صرفا انرژی الکتریکی تولید می کند. با این حال با استفاده از انرژی الکتریکی تولید شده و حرکت این انرژی در سیم پیچ ها انرژی برق به صورت خروجی از دستگاه خارج می شود. عملکرد یک ژنراتور را می توان با درک کردن کارایی یک پمپ آب بهتر متوجه شد، که در واقع پمپ باعث تولید آب نمی شود و آب را انتقال می دهد.
عملکرد ژنراتورهای مدرن و امروزی بر پایه الکترومغناطیس هستند که در سال ۱۸۳۱ توسط فردی به نام مایکل فارادی کشف شد. از این دستگاهها معمولا در اماکنی استفاده میشوند که خدماتی هستند و نیاز به برق مستمر دارند. از این اماکن میتوان به بیمارستان ها و هتل ها اشاره کرد. همچنین استفاده از ژنراتور در برخی از شرکتهای بزرگ نیز به دلیل نیاز به برق مستمر، رایج شده است. در ادامه با ما همراه شوید تا با اجزای اصلی یک ژنراتور برق بیشتر آشنا شوید.
معرفی اجزای ژنراتور برق
یک ژنراتور از اجزای مختلفی تشکیل شده است که از مهمترین آنها میتوان به موتور دستگاه اشاره کرد. این دستگاه صنعتی اجزای دیگر نیز در روند تولید برق از سمت ژنراتور دخیل هستند. از اجزای ژنراتور برق می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیستم سوخت ژنراتور
- دستگاه تولید برق به صورت متناوب یا همان آلترناتور
- تنظیم کننده ولتاژ برق
- پنل کنترل ژنراتور که از مهم ترین بخش های یک ژنراتور است
- شارژر باطری ژنراتور
به طور کلی ژنراتورهای برق نحوه عملکرد یکسانی دارند، این دستگاه ها با توجه به القای الکترومغناطیس خود موتور سوخت خود را وادار می کنند تا با استفاده از سوخت موجود بتوانند نیروی الکتریکی تبدیل کنند. این دو بخش اصلی ژنراتورها با استفاده از میل لنگ به یکدیگر وصل شده اند، به همین دلیل نیروی مکانیکی تولید شده توسط موتور به آهنربای ژنراتور منتقل می شود.
وظیفه موتور در ژنراتور چیست
موتور یک ژنراتور همان منبع اصلی برای به وجود آمدن نیروی مکانیکی است. این جز از ژنراتور به نسبت اندازه ای که دارد می تواند نیروی مکانیکی تولید کند. اگر قصد دارید برای مصارف شخصی یک ژنراتور تهیه کنید، از ژنراتورهای کوچک استفاده کنید که معمولا سوخت آن ها گازوئیل و بنزین است. می توانید کارایی این دستگاه ها را در اخبار مهندسی و اخبار صنعتی پیگیری کنید.
در نظر داشته باشید در صورتی که می خواهید برای مصارف بزرگ و خاص مانند یک شرکت استفاده کنید، حتما با یک فرد متخصص مشورت کنید. موتورها انواع مختلفی دارند که از گران ترین آن ها می توان به موتورهای OHV اشاره کرد.
وظیفه دستگاه تولید برق متناوب در ژنراتور چیست
یکی دیگر از اجزای اصلی یک ژنراتور، دستگاه تولید برق به صورت متناوب است که آلترناتور دارد. این قطعه در حقیقت مهم ترین وظیفه را در ژنراتور دارد و نیروی مکانیکی تولید شده توسط موتور را به نیروی الکتریکی تبدیل می کند. این جز از ژنراتور دارای چندین قطعه در درون خود است که باعث تبدیل شدن انرژی حرکتی به انرژی الکتریکی می شوند.
آشنایی با سیستم سوخت یک ژنراتور
ژنراتورها معمولا دارای یک سیستم سوخت هستند که برای تولید انرژی مکانیکی و تبدیل آن به انرژی الکتریکی نیاز دارند از آن استفاده کنند. معمولا در صورتی که این سیستم ها از سوخت مورد نظر پر باشند، ژنراتور می تواند به مدت شش تا هشت ساعت به صورت مداوم برق تولید کند. برای مصارف بزرگ مانند شرکت ها نیاز است تا یک منبع سوخت به ژنراتور وصل باشد تا بتواند بدون وقفه کار انجام دهد.
بررسی انواع ژنراتورهای خانگی و صنعتی
برای این که بتوانید هوشمندانه نسبت به خرید ژنراتور اقدام نمایید، باید با انواع دستگاه های آشنایی داشته باشید. انواع ژنراتورها با توجه به مصرف سوخت و نوع خروجی آنها در سه دسته تقسیم بندی می شوند:
- ژنراتور دیزلی: از انواع ژنراتورها می توان به ژنراتور دیزلی اشاره کرد که در موارد بزرگ و وسیع استفاده می شود. ژنراتورهای دیزلی در زمان گذشته سر و صدای زیادی داشتند و آلودگی زیادی تولید می کردند. با وجود ورژن های جدید این دستگاه با هزینه نگهداری نسبتا پایین و عمر طولانی از آن استفاده کنید
- ژنراتور بنزینی: ژنراتورهای بنزینی از انواع ژنراتورها هستند که در مقیاس های خانگی و کوچک استفاده می شوند. از معایب این ژنراتور می توان به آن اشاره کرد که در محیط های سرد کارایی اش را تا حد زیادی از دست می دهد
- ژنراتور گازی: گران ترین ژنراتور، ژنراتور گازی است که آلودگی کم تری به نسبت انواع دیگر ژنراتورها دارد
کنترل پنل ژنراتورها را بشناسید
رابط کاربری که کاربران با استفاده از آن می توانند از ژنراتور استفاده کنند، کنترل پنل نام دارد. این قطعه از ژنراتور شامل موارد مختلفی می شود که شما با استفاده از آن ها می توانید ژنراتور را کنترل کنید. از این موارد می توان به قابلیت خاموش یا روشن کردن ژنراتور، معیار موتور مانند پارامترهایی نظیر فشار روغن و دمای خنک کننده دسترسی داشته باشید. شما با استفاده از اطلاعاتی که در پنل کاربری در اختیار شما قرار می گیرد، باید بتوانید دستگاه را به خوبی مدیریت کنید. گاهی اوقات با مدیریت بد کنترل پنل یک ژنراتور اتفاق های جبران ناپذیری ممکن است رخ دهد.
کاربرد ژنراتور در چه مواردی است؟
اکنون که با طرز کار ژنراتور آشنا شدید، بهتر است به سراغ موارد استفاده از ژنراتور برویم. اهمیت استفاده از این دستگاه ها زمانی مشخص می شود که وسایل برقی مهم در خانه های مسکونی و مراکز صنعتی به دلیل قطع شدن برق دچار آسیب می شوند. به همین دلیل است که استفاده از یک ژنراتور در اماکن صنعتی و تجاری اهمیت بسیار بالایی دارد.
در بیمارستان ها نیز با قطع برق ممکن است جان ده ها نفر به خطر بیافتد. به همین دلیل از ژنراتور در این اماکن استفاده می شود تا از آسیب های احتمالی ناشی از قطع برق جان سالم به در کنند. تکنولوژی و نوآوری که در مهندسی ژنراتورها به کار گرفته می شود سبب شده است تا مشکل قطعی برق رفع شود.
معمولا در کارگاهای تولیدی و صنعتی مشاهده می کنید که از ژنراتورهای بزرگی استفاده می کنند که از سوخت هایی مانند پروپان استفاده می کنند. این دستگاه ها می توانند میزان برق مورد نیاز برای یک شهرک صنعتی را فراهم کنند. این شهرک ها معمولا به تولید قطعات صنعتی مشغول هستند، بنابراین باید در اخبار صنعتی آن ها را مشاهده کرده باشید.
جمع بندی
ژنراتورها یک راه حل عالی و مهندسی شده برای برطرف کردن مشکل قطعی برق هستند. این مشکل شاید در ظاهر کوچک به نظر برسد اما در برخی از موارد ممکن است آسیب های سنگین به بار آورد. برای مثال با قطع برق ناگهانی در یک شهرک صنعتی ممکن است آسیب های جانی اتفاق بیفتد. در کنار اتفاق های این چنینی، ممکن می باشد که دستگاه های برقی به صورت کامل از کار بیفتند. به همین دلیل پیشنهاد می شود که از ژنراتور در محل کار خود استفاده کنید.
ژنراتورها با استفاده از سوختی که دارند می توانند نیروی مکانیکی تولید کنند. این نیروی مکانیکی در قطعه ای به نام دستگاه تولید برق متناوب یا همان آلترناتور به نیرو الکتریکی تبدیل می شود. البته قطعات دیگری نیز در ژنراتور وجود دارند که کارهایی مانند تنظیم ولتاژ برق خروجی را انجام می دهند. به صورت خلاصه ژنراتورها نیروی مکانیکی را به نیروی الکتریکی تبدیل می کنند.
پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را هم مطالعه بفرمایید.