مقالاتنوآوری

فناوری 5G چیست و چگونه زندگی ما را دگرگون می کند؟

اگر پیگیر اخبار مهندسی و تکنولوژی باشید، احتمالاً در مورد فناوری 5G و اینکه چگونه قرار است زندگی ما را متحول کند، شنیده اید. فناوری 5G به‌عنوان نسل بعدی شبکه داده سلولی، انتظار می‌رود که اتصالات بی‌سیم و نرخ انتقال داده را به‌طور اساسی بهبود بخشد و برخی از پیشرفته‌ترین فناوری‌های داده محور مانند شهرهای هوشمند، وسایل نقلیه خودران و غیره را تامین کند.

اما 5G به چه معناست؟ آیا این فناوری امن هست؟ و انتظار می رود سرعت اتصال 5G چقدر سریع باشد؟ در ای نیوز مدیا با ما همراه باشید تا در مورد تکنولوژی 5G بیشتر بدانیم.

5G چیست؟

دکل اینترنت 5G
فناوری و دکل های 5G

اصطلاح 5G به نسل پنجم فناوری داده سلولی اشاره دارد. اگرچه به خودی خود یک فناوری واحد نیست، اما 5G مجموعه ای از فناوری ها است که با هم کار می کنند تا یک استاندارد فناوری خاص را تشکیل دهند که سایر دستگاه ها می توانند برای دسترسی به اینترنت به آن متصل شوند.

به گفته Qualcomm ، یک شرکت پیشرو در فناوری تلفن همراه، “فناوری بی سیم 5G به منظور ارائه سرعت پیک داده چند گیگابیت بر ثانیه، تاخیر بسیار کم، قابلیت اطمینان بیشتر، ظرفیت شبکه گسترده، افزایش در دسترس بودن، و تجربه کاربری پایدارتر به کاربران ارائه می دهد. فناوری 5G با عملکرد بهتر و بهره وری بهبود یافته، تجربیات کاربر جدید را تقویت می کند و صنایع جدید را به هم متصل می سازد.”

چیزی که تکنولوژی 5G را برای بسیاری هیجان‌انگیز می‌کند این است که نرخ انتقال داده برای 5G بسیار بالاتر است، این قابلیت سبب می شود تا بسیاری از فناوری های دیگر که با زیر ساخت شبکه 4G LTE قابل اجرا نبودند، پیادی سازی و امکان پذیر شوند. یکی از این فناوری ها که قابلیت این را دارد تا با فناوری 5G راه اندازی شود « شهر هوشمند » است. مانند خطوط اتوبوسرانی خودکار، نظارت و مدیریت ترافیک، مدیریت سیستم برق و آب و غیره.

مزایا و معایب فناوری 5G

بزرگترین مزیت 5G تعداد اتصالات همزمان و همچنین سرعت انتقال داده این اتصالات است. بخشی از طیف رادیویی که 5G به آن دسترسی دارد تقریباً به طور کامل استفاده نمی شود، بنابراین تداخل بسیار کمتری از سیگنال های رادیویی مختلف وجود دارد که می تواند سرعت انتقال داده ها را محدود سازد. علاوه بر این، از آنجایی که شلوغی آن بسیار کمتر است، می‌توانید دستگاه‌های بیشتری را به شبکه متصل کنید که از مزایای کامل سرعت داده بهبود یافته شبکه 5G برخوردار شوند.

بزرگترین نقطه ضعف شبکه های 5G این است که برای دسترسی به آنها به تجهیزات خاصی نیاز دارید. تلفن‌ها و تبلت‌های قدیمی نمی‌توانند به شبکه‌های 5G متصل شوند و هر زیرساخت متصل موجود برای کار با تکنولوژی 5G باید ارتقا پیدا کنند. وقتی صحبت از تلفن یا سایر دستگاه های تلفن همراه شما به میان می آید، این ارتقاها خیلی هزینه بر نیستند، اما وقتی در مورد ارتقا زیرساخت های کل یک شهر صحبت می کنیم، می توانند بسیار پرهزینه باشند.

اخیرا شرکت های هوایی از تداخل امواج دکل های 5G با ارتفاع سنج هایی که به سیگنال های رادیویی نزدیک به فرکانس های شبکه 5G متکی هستند و این دکل ها نزدیک فرودگاه ها نصب می شوند، خبر داده اند و نسبت به این موضوع اعتراض کرده اند.

هنگامی که هواپیما در حال تلاش برای فرود است، این تداخل می تواند به طور بالقوه خطرناک باشد، به ویژه در آب و هوای بد، زمانی که ارتفاع سنج برای دانستن میزان نزدیکی هواپیما به زمین اقدام می کند. در نتیجه، ارائه دهندگان شبکه 5G، شبکه های خود را در اطراف فرودگاه ها محدود می کنند و به دنبال راه حل های دیگری برای حل این مشکل هستند.

چه کسی 5G را اختراع کرد؟

نه یک فرد و نه یک شرکت فناوری 5G را اختراع نکردند. چندین شرکت در حوزه فناوری تلفن همراه گرد هم آمدند تا استانداردهای جدید شبکه بی‌سیم 5G را توسعه دهند و به ساده‌سازی این فناوری کمک کنند تا همه شرکت‌ها و مشتریان بتوانند از این فناوری بهره ببرند. برخی از شرکت های پیشرو در ساخت تجهیزات شبکه عبارتند از کوالکام، هوآوی، سامسونگ و اریکسون.

در این میان ارائه دهندگان تلفن همراه از سراسر جهان نیز به صورت منطقه ای برای راه اندازی دکل های شبکه و ایجاد زیرساخت فیزیکی که شبکه 5G را تشکیل می دهد، مشارکت داشته اند.

فناوری 5G چقدر سریع است؟

شبکه 5G | فناوری 5G | 5G
شبکه جهانی 5G

استاندارد فناوری 5G سرعت بسیار بالاتری نسبت به فناوری های شبکه 4G LTE موجود دارد. در حالت اوج، فناوری 5G حداکثر سرعت دانلود 10 گیگابیت بر ثانیه با تأخیر کمتر از یک میلی ثانیه دارد.

البته دسترسی به این سرعت برای سال های زیادی امکان پذیر نخواهد بود و حتی پس از آن، به پوشش شبکه و شرایط خاص بستگی دارد. اما کمترین سرعت 50 مگابیت بر ثانیه است. در حالی که باید شاهد سرعت هایی باشیم که بیش از 100 برابر سریعتر از میانگین سرعت شبکه 4G است. اگرچه سریع‌ترین سرعت‌ها از سیگنال‌های باند بالا mmWave می‌آیند، اما از آنجایی که این سیگنال‌ها نسبتاً ضعیف و برد نسبتاً کوتاهی دارند، احتمالاً برای پوشش‌های خاصی که به این سرعت‌های سریع‌ نیاز دارند، اختصاص داده می‌شوند.

آیا 5G ایمن است؟

امنیت در 5G | آیا 5G امن است؟
امنیت در 5G

پاسخ دادن به این سوال به این بستگی دارد که منظور شما از ایمن بود چیست؟

اگر منظور شما ایمن برای سلامت انسان است، بله، 5G ایمن است. بیشتر سیگنال‌های 5G از همان امواج رادیویی استفاده می‌کنند که شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی برای چندین دهه از آن استفاده می‌کنند، و همچنین از امواج رادیویی که شبکه‌های سلولی و Wi-Fi مدت‌هاست بدون مشکل استفاده می‌کنند.

فناوری جدید استفاده شده در 5G، سیگنال‌های فرکانس میلی‌متری فناوری mmWave هستند که از نظر فنی امواج مایکروویو محسوب می شوند. که طبیعتاً این مورد توسط بسیاری از مردم اشتباه برداشت می شود (چرا که امواج مایکروویو خطرناک هستند). اما این سیگنال‌ها بسیار ضعیف هستند و مسافت زیادی را نمی توانند طی کنند و حتی قادر به نفوذ به برگ‌های درختان مجاور خود نیستند، چه برسد به دیوارهای خانه ها.

سیگنال‌های قدیمی تلویزیون UHF بسیار قوی‌تر از هر چیزی هستند که برج‌های 5G منتشر می‌کنند، اما این سیگنال‌ها از دهه 1960 مورد استفاده قرار گرفته‌اند و در نتیجه به شدت شلوغ شده‌اند.

امواج رادیویی فرستنده های mmWave باعث پخته شدن مغز آدم نمی شود. حتی اگر کنار یک فرستنده بایستید، سیگنال ها به اندازه کافی قوی نیستند که حتی از پوست شما عبور کنند. علاوه بر این دستورالعمل های ایمنی شفافی برای این کار تعریف شده است. به عنوان مثال، کمیسیون بین‌المللی حفاظت در برابر تشعشعات  (ICNIRP) یک نهاد علمی جهانی است که دستورالعمل هایی را برای تشعشعات منتشر شده توسط تلفن‌های همراه و آنتن‌های مخابراتی تعیین کرده و اثرات حرارتی آنها را به طور مداوم زیر نظر دارد.

 ارزش سیگنال های باند بالای 5G mmWave به این دلیل نیست که آنها به نوعی قوی تر از سیگنال های رادیویی هستند که قبلاً استفاده می کردیم، بلکه دقیقاً به این دلیل است که هیچ کس از این فرکانس ها استفاده نمی کند و بنابراین چیزی وجود ندارد که امواج رادیویی را مسدود کند.

اما اگر بخواهیم جنبه دیگر پاسخ به سوالی که بالا مطرح شد را بدهیم، که آیا 5G امنیت دارد یا خیر؟ باید به بحث تداخل امواج رادیویی با هم بپردازیم. که از این نظر این مورد قدری نگران کننده است. چرا که گزارشاتی در مورد تداخل این امواج با تجهیزات راداری مورد استفاده در بسیاری از هواپیماها و برخی از ماهواره های نظارت بر آب و هوا، دریافت شده است. و این در نوع خود می تواند امن بودن این شبکه را زیر سوال ببرد.

مانند همه سیگنال های رادیویی، سیگنال های 5G در معرض تداخل هستند و می توانند با سیگنال های رادیویی دیگر تداخل داشته باشند.

اینترنت 5G چه زمانی عرضه می شود؟

اینترنت همراه 5G
اینترنت 5G

فناوری 5G مدت زیادی است که در مورد آن صحبت می شود و پس از دو سال تاخیر، شبکه های بزرگ 5G در شهرهای بزرگ جهان شروع به فعال شدن کرده اند. در حای که هنوز زمان می برد تا این شبکه به طور گسترده در نقاط دورافتاده و روستاها گسترش یابد. با این حال این روند آغاز شده است و 5G ممکن است سرانجام به وعده های بلند خود مبنی بر سرعت تحول و پیشرفت های تکنولوژیک عمل کند.

پیش بینی آینده این پیشرفت ها دشوار است. هنگامی که 2G در دهه 1990 راه اندازی شد، همه خیال می کردند که تماس صوتی دیجیتال پیشرفت بزرگ دوران خواهد بود، اما پیام های متنی SMS بود که در واقع این نسل از فناوری را تعریف کردند.

زمانی که 3G ارائه شد، انتظار می رفت که سرویس اینترنت تلفن همراه “برنامه مخرب” نسل ما باشد، اما مشخص شد که این سرویس باعث رشد رسانه های اجتماعی و برنامه های گوشی های هوشمند است.

به همین ترتیب در مورد 4G LTE هم قرار بود شاهد برنامه هایی باشیم که خدمات حمل و نقل، تحویل غذا و خدماتی که از رایانش ابری پشتیبانی می‌کردند، را دگرگون کند، اما سرویس‌های بخش جریان محور مانند YouTube، Netflix و سرویس‌های تماس ویدیویی مانند FaceTime، 4G LTE را و هر آنچه مربوط به محتوای ویدئویی بود، تغییر اساسی پیدا کرد و بستری برای چنین محتوا ها شد.

با توجه به پتانسیل 5G، هیچ راهی وجود ندارد که بدانیم گام بعدی در فناوری چه خواهد بود، شهر هوشمند؟ مشخص نیست!

جمع بندی

5G قرار است بیاید و دنیا و زندگی ما را متحول کند. اما آیا این تحول آن چیزی خواهد بود که ما حدس می زنیم یا بستری خواهد شد برای رشد چیزی که خبر از وقوع آن نداریم؟

هر آنچه که هست فناوری 5G دیر یا زود گسترش می یابد و باید دید شرکت های فناوری محور چه جبهه ای در برابر آن خواهند گرفت؟ آیا آماده هستند تا از این تکنولوژی برای رشد سازمان خود استفاده کنند؟ و در بخش گسترده تر آیا ایجاد شهر های هوشمند با این فناوری 5G امکان پذیر خواهد بود؟ رفتار مردم چگونه است؟

لطفا دیدگاه خودتان را در مورد 5G با ما در میان بگذارید و اگر اطلاعاتی در مورد آن دارید منتشر کنید تا ما بتوانیم این مقاله را کامل تر کنیم. و اگر مقاله نیاز به اصلاح داشت حتما آن را با ما در میان بگذارید.

منبع
interestingengineering.com

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. سلام مقاله خوبی بود، 5g نسل جدید از اینترنت همراهه که قراره کارای خارق العادهای توش رقم بخوره به نظر من، شاید این بستر همسو بشه با متاورس که الان اخبارش خیلی داغ هم هست اگر یخورده دقت کنیم راحت می فهمیم که فناوری ها هم راستای هم دارن میرن جلو و متاورس و اینترنت فائو جی هم دقیقا به همین شکل هستن، این نظر شخصی من هست البته زیاد منبع نمیشناسم که معرفی کنم.

    1. سلام ممنونیم از اینکه نظرتان را با ما به اشتراک می گذارید
      فناوری 5G ، آن چیزی که بیشتر در مورد آن صحبت می شود در حال حاضر، بستری است برای ایجاد شهر های هوشمند. بستری که در چند شهر مشهور جهان آماده سازی شده است. اما واقعا هیچ اینده نگری ای در مورد 5G در حال حاضر نمی توان داشت چرا که هر پیش بینی ای که در مورد اینترنت های نسل های گذشته مثل 3g 2g , 4G انجام شده در نهایت اتفاق دیگری رخ داده در این مورد هم به این صورت است.
      در مورد کاربرد 5G در متاورس هم حتما تحقیق خواهیم کرد و مقاله ای در اینباره در ای نیوز مدیا منتشر می کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا